Oedeemtherapie (manuele lymfedrainage)

Maak een afspraak

Neem contact met ons op voor het maken van een afspraak.

Afspraak maken

Of neem contact met ons op via telefoon, whatsapp of e-mail

We zijn van maandag t/m vrijdag geopend.

Oedeemtherapie (manuele lymfedrainage)

Het menselijk lichaam bestaat voor 2/3 deel uit vocht. Dit vocht bevindt zich in en rondom alle lichaamscellen, bloedbanen, lymfbanen en de hersenbanen. Zeer veel processen verlopen via dit lichaamsvocht. Onder meer het vervoer van zenuwprikkels, hormonen of schadelijke stoffen (bijv. bacteriën), het uitwisselen van stoffen (bijv. bouw- en afbraakstoffen) en/of van gassen (bijv. zuurstof, koolzuurgas). Deze processen via het lichaamsvocht noemen we de waterhuishouding.

Het lichaam is in een optimaal evenwicht als de waterhuishouding in een optimale conditie verkeert. Het lymfstelsel (lymfvaten en lymfknopen) speelt een belangrijke rol bij het scheppen en onderhouden van de ideale leefomgeving voor onze lichaamscellen. Het is namelijk de lymfe die daarin een voedende, zuiverende en drainerende rol vervult.

Lymfdrainage is dus een normale, natuurlijke functie in ons lichaam. Deze functie kan echter bemoeilijkt worden als gevolg van een ongeval, ziekte of stress. In dit geval kan de drainage van de lymfe manueel (met de handen) geoptimaliseerd worden.

De therapie

De behandeling begint, indien nodig, met een uitgebreid gesprek, waarin o.a. duidelijk zal worden hoe het lichaam functioneert.

Manuele lymfdrainage is een massagevorm, die erop gericht is het lymfstelsel te stimuleren. Deze stimulatie is nodig om het teveel aan vocht zichtbaar c.q. sneller via de lymfbanen af te voeren.

In onze praktijk werken we volgens de methode Vodder. Ritmisch wordt een heel zachte, spiraalvormige druk uitgeoefend op de lymfklieren en lymfbanen. De richting wordt bepaald door de stroomrichting van het lymfstelsel. Heel belangrijk daarbij is het ritme van de handgreep. Dat ritme moet namelijk exact overeenkomen met het openen en sluiten van de kleppen in de lymfbanen en in de haarvaatjes. Alleen dan kan al het ‘overtollige’ lichaamsvocht goed worden afgevoerd.

De massage begint bij de lymfklieren in de hals (dit is de basis), gevolgd door – afhankelijk van de klacht – de lymfklieren in de buikstreek, oksels, liezen en het gelaat. Heeft de patiënt buiten deze gebieden klachten, dan zal daar een specifieke behandeling op volgen.

De behandeling is vrijwel pijnloos. De duur en frequentie van de behandelingen is afhankelijk van de klacht.

Meer informatie?

Lymfoedeem.nl
Filmpje

Behandelbare klachten bij

 • oedeem / zwellingen na een ongeval of na een operatie
 • verstuikingen
 • bloeduitstortingen
 • spierpijnen en spierletsels
 • dystrofieën
 • reuma (ontstekingen)
 • longaandoeningen, bijv. chronische bronchitis, longemfyseem, astma
 • bloedcirculatiestoornissen, bijv. glaucoom, etalagebenen, open wonden
 • klachten aan het zenuwstelsel, bijv. multiple sclerose, gezichtsverlamming, migraine
 • klachten als gevolg van stress, bijv. slapeloosheid, concentratieverlies, constipatie, diarree, hoofdpijn,
 • orgaanklachten, bijv. lever, nieren (allergieën), darmen (ziekte van Crohn), milt.

Meer informatie?

Neem contact op met onderstaande specialisten!

Zowel medisch technisch als persoonlijk geweldige fysiotherapeuten.

Fijne communicatie tussen fysiotherapeut en behandelde. Ook was er aandacht voor persoonlijke situaties, is erg fijn!

Anoniem