Viscerale manipulaties

Maak een afspraak

Neem contact met ons op voor het maken van een afspraak.

Afspraak maken

Of neem contact met ons op via telefoon, whatsapp of e-mail

We zijn van maandag t/m vrijdag geopend.

Viscerale manipulaties

Viscerale mobilisatie is een therapievorm die zich bezig houdt met het herstel van de bewegingen die plaats horen te vinden tussen de organen, botstructuren, spieren, bloedvaten en het zenuwstelsel.

Uitgangspunten hierbij zijn:

  • alle organen, botstructuren, spieren, bloedvaten en het zenuwstelsel zijn omgeven en onderling verbonden door fasciën (bindweefsel)
  • elke structuur moet binnen deze fasciën en ten opzichte van de omliggende structuren kunnen bewegen.

Als de beweeglijkheid van een structuur verminderd is - bijv. als gevolg van overbelasting, trauma, verklevingen of ontstekingen - dan zal dat ook andere lichaamsstructuren beïnvloeden. Deze disbalans kan pijnklachten en beperkingen veroorzaken in onder andere spieren en gewrichten.

De therapie

Het komt regelmatig voor dat de oorzaak van de klacht op een andere plaats ligt dan waar de pijn gevoeld wordt. De verbindingen via de fascie maakt bijvoorbeeld dat een litteken onder in de buik invloed kan hebben op uw schouder of nek. Bij de viscerale mobilisatie onderzoeken we de beweeglijkheid van de verschillende structuren (botstructuren, spieren, kapsels, inwendige organen, etc.) en hun relatie tot de klacht waar u mee gekomen bent.

Als fysiotherapeut zijn we vooral gericht op het herstellen van klachten van het bewegingsapparaat en is het bewegingsapparaat zelf ook het aangrijpingspunt voor de behandeling.

Bij de viscerale mobilisatie wordt de klacht vanuit een bredere invalshoek benaderd en kan het zijn dat bijvoorbeeld rugklachten behandeld worden door de glijbeweging tussen de darmen en onderliggende spieren te verbeteren. Tijdens de behandeling wordt met gerichte, voornamelijk zachte, handgrepen de beweeglijkheid van de betreffende structuur hersteld.

Meer informatie?

Upledger.nl

Behandelbare klachten

Er zijn verschillende klachten die met viscerale mobilisaties behandeld kunnen worden, zoals bijvoorbeeld:

  • spier- en gewrichtsklachten,
  • artrose, stijfheid,
  • klachten na een operatie/littekens,
  • rugklachten
  • buikklachten zoals obstipatie, opgeblazen gevoel, spastische darm.
  • hoofdpijn, slikproblemen,
  • misselijkheid, duizeligheid,
  • onrust zoals slaapproblemen, restless legs, spanning, vermoeidheid, hyperventilatie, etc.

Bij klachten met een langdurig of terugkerend karakter, waarbij de huisarts of specialist geen afwijkingen heeft kunnen vinden, is de kans groot dat u baat heeft bij viscerale therapie.

Meer informatie?

Neem contact op met onderstaande specialisten!

Zowel medisch technisch als persoonlijk geweldige fysiotherapeuten.

Fijne communicatie tussen fysiotherapeut en behandelde. Ook was er aandacht voor persoonlijke situaties, is erg fijn!

Anoniem