Dry needling

Maak een afspraak

Neem contact met ons op voor het maken van een afspraak.

Afspraak maken

Of neem contact met ons op via telefoon, whatsapp of e-mail

We zijn van maandag t/m vrijdag geopend.

Dry needling

Een spier bestaat uit verschillende spiervezels, die in normale rustpositie van een spier noch samengetrokken, noch uitgerekt zijn. Wanneer er een triggerpoint (verharding) in de spier aanwezig is, dan blijkt dat bepaalde spiervezels in de buurt van het triggerpoint samengetrokken zijn. Op deze punten is de spierspanning dus hoger dan in het omliggende gebied van de spier. De doorbloeding in deze regio is dan ook minder goed, waardoor afvalstoffen zich ophopen.

Een triggerpoint veroorzaakt een verhoogde spierspanning, bewegingsbeperkingen, stijfheid, pijn en krachtverlies in de desbetreffende spier.

Dry needling is een behandelmethode die al tientallen jaren succesvol wordt toegepast in bijvoorbeeld Canada en de Verenigde Staten. Sinds 2007 wordt deze behandeling ook aangeboden door Nederlandse fysiotherapeuten. Door het aanprikken van een triggerpoint met een steriele ‘droge’ acupunctuurnaald (er wordt dus geen vloeistof in de spier gespoten) raken de spieren ontspannen.

De therapie

Uw fysiotherapeut lokaliseert eerst de triggerpoints in uw spieren en of deze triggerpoints de herkenbare lokale pijn en/of uitstralende pijn geven. Daarna zet uw fysiotherapeut de naald in uw huid. Hier voelt u meestal niets van. Via de huid prikt de fysiotherapeut in uw spier en zoekt de triggerpoint op. Dit is in het algemeen een niet pijnlijk, dof gevoel. Het doel van de behandeling is het opwekken van een zgn. ‘local twitch respons’( kortdurige spiersamentrekking); deze kan een kortdurende pijn geven. Veel mensen ervaren het als een elektrisch schokje. De naald wordt na het vinden van deze twitch een aantal keren door het triggerpoint bewogen, met als doel zoveel mogelijk spiervezels los te maken. Afhankelijk van de spier en het aantal triggerpoints kunnen de twitches heftig aanvoelen. Ook kan er een vegetatieve reactie optreden: rillerig gevoel, zweten, misselijkheid. Hoewel dit onplezierig kan zijn, is het van voorbijgaande aard. Wel wordt daarom altijd in een liggende positie behandeld. Na de behandeling is het belangrijk om de spieren in beweging te houden. Daarom geeft uw fysiotherapeut advies en oefeningen mee voor thuis.

Tijdens de behandeling kunnen er kleine bloedinkjes optreden. Dit is ongevaarlijk, omdat het gaatje dun is en het bloed vrijwel meteen stolt. Wanneer u bloedverdunners gebruikt is het belangrijk om dit aan uw fysiotherapeut te melden, omdat bloedverdunners de stolling kunnen vertragen.

Direct na de behandeling kan de behandelde spier pijnlijk, beurs aanvoelen. Dit gevoel neemt in principe binnen 1 tot 3 dagen af. Daarna zult u meer bewegingsvrijheid, minder pijn, minder uitstraling en een verbeterde coördinatie en kracht ervaren.

Meer informatie?

Dryneedling.nl

Behandelbare klachten

Verhoogde spierspanning, bewegingsbeperking, stijfheid, pijn en krachtverlies in spieren, welke veroorzaakt kunnen worden door o.a.:

  • langdurige overbelasting van de spier (RSI, CANS, tennis-/golferselleboog)
  • langdurige statische houdingen (bijv. bij zittend werk)
  • immobilisatie (bijv. gips)
  • overbelasting door bijv. zwaar tillen, in de tuin werken en sporten
  • stress
  • ongeval
  • verschillen in beenlengte en voetafwijkingen.

Meer informatie?

Neem contact op met onderstaande specialisten!

Zowel medisch technisch als persoonlijk geweldige fysiotherapeuten.

Fijne communicatie tussen fysiotherapeut en behandelde. Ook was er aandacht voor persoonlijke situaties, is erg fijn!

Anoniem