Viscerale manipulaties

Viscerale mobilisatie is een therapievorm die zich bezig houdt met het herstel van de bewegingen die plaats horen te vinden tussen de organen, botstructuren, spieren, bloedvaten en het zenuwstelsel.
Uitgangspunten hierbij zijn:
- alle organen, botstructuren, spieren, bloedvaten en het zenuwstelsel zijn omgeven en onderling verbonden door
  fasciën (bindweefsel)
- elke structuur moet binnen deze fasciën en ten opzichte van de omliggende structuren kunnen bewegen.

Als de beweeglijkheid van een structuur verminderd is - bijv. als gevolg van overbelasting, trauma, verklevingen of ontstekingen - dan zal dat ook andere lichaamsstructuren beïnvloeden. Deze disbalans kan pijnklachten en beperkingen veroorzaken in onder andere spieren en gewrichten.

De therapie
Het komt regelmatig voor dat de oorzaak van de klacht op een andere plaats ligt dan waar de pijn gevoeld wordt. De verbindingen via de fascie maakt bijvoorbeeld dat een litteken onder in de buik invloed kan hebben op uw schouder of nek. Bij de viscerale mobilisatie onderzoeken we de beweeglijkheid van de verschillende structuren (botstructuren, spieren, kapsels, inwendige organen, etc.) en hun relatie tot de klacht waar u mee gekomen bent.

Als fysiotherapeut zijn we vooral gericht op het herstellen van klachten van het bewegingsapparaat en is het bewegingsapparaat zelf ook het aangrijpingspunt voor de behandeling.
Bij de viscerale mobilisatie wordt de klacht vanuit een bredere invalshoek benaderd en kan het zijn dat bijvoorbeeld rugklachten behandeld worden door de glijbeweging tussen de darmen en onderliggende spieren te verbeteren. Tijdens de behandeling wordt met gerichte, voornamelijk zachte, handgrepen de beweeglijkheid van de betreffende structuur hersteld.

Behandelbare klachten
Er zijn verschillende klachten die met viscerale mobilisaties behandeld kunnen worden, zoals bijvoorbeeld:
spierklachten, gewrichtsklachten, verstuiking, arthrose, stijfheid, uitstralende pijn, klachten na een operatie/littekens, spit, ischias, whiplash, RSI, buikklachten, hoofdpijn, slikproblemen, misselijkheid, duizeligheid, obstipatie, spastische darm, opgeblazen gevoel, onrust, slaapproblemen, restless legs, spanning, vermoeidheid, hyperventilatie, etc.

Bij klachten met een langdurig of terugkerend karakter, waarbij de huisarts of specialist geen afwijkingen heeft kunnen vinden, is de kans groot dat u baat heeft bij viscerale therapie.

Links
Website

Voor meer informatie kunt u terecht bij de volgende teamleden

Afspraak maken?

Maak direct een afspraak

Afspraak maken »

Contact opnemen?

Heeft u een vraag, wilt u een afspraak maken of meer informatie?

Naar contact »
Wij zijn aangesloten bij: KNGF
Fysiotherapie Gezondheidscentrum Reeshof